Klaprozenweg Amsterdam

Flux heeft de opdracht ontvangen voor het ontwerp van een binnenhof en daktuinen in de Klaprozenbuurt Amsterdam. In opdracht van Bun ontwikkeling en in samenwerking met INBO en Rene van Zuuk architecten.

Ontwerpend onderzoek Zuid-Kennemerland

Flux heeft de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de toekomst van Zuid-Kennemerland. In de binnenduinrand van Zuid Kennemerland komen veel opgaven samen: Er is behoefte aan meer natuur, meer recreatiemogelijkheden, meer woningen en ruimte voor de landbouw. Tegelijkertijd zorgen klimaatextremen ervoor dat het watersysteem verstoord raakt en het gebied te kampen heeft met droogte én met wateroverlast.

In samenwerking met APPM onderzoekt Flux hoe we ervoor kunnen zorgen dit bijzondere gebied toekomstbestendig wordt, dat het ruimte biedt aan mens en natuur en hoe het zijn huidige kwaliteiten kan behouden. In opdracht van de Provincie Noord-Holland.

Beeld: huidige situatie Zuid-Kennemerland

Flux op expositie ‘Water Pressure’ Hamburg

Water - of het nu te veel of te weinig, schoon of onveilig is - is een van de meest urgente zorgen van de mens. Op dit moment heeft 40% van de wereldbevolking al te maken met waterschaarste en door de mens veroorzaakte klimaatverandering wordt dit nog veel erger.

"Water Pressure: Designing for the Future" is een tentoonstelling van MK&G Hamburg en Jane Withers Studio. De expositie bekijkt de watercrisis vanuit een globaal perspectief en toont ideeën en voorstellen die het potentieel voor het vormgeven van een radicaal andere toekomst belichten.
Flux neemt deel aan de expositie met het project De Eetbare Waddenkust: een ontwerpend onderzoek naar de Waddenkust waarbij een flexibele houding, meebewegen op de dynamiek en diversiteit van het landschap in relatie tot onze voedselvoorziening is onderzocht.

Nieuwsgierig? De expositie loopt tot en met 13 oktober bij Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg

Werkboek Brabant

Brabant staat aan de vooravond van een grote transformatie van het landschap, in ecologisch, economisch én sociaal-cultureel opzicht. De opgaven voor natuur, water en klimaat zijn immens en hebben allen een enorme impact op het ruimtelijk domein. In opdracht van Provincie Noord-Brabant heeft Flux hiervoor gewerkt aan het Werkboek Noord-Brabant.

In het Werkboek Noord-Brabant worden kwaliteiten en kenmerken van het Brabantse landschap ontrafeld en wordt onderzocht hoe de nationale transitieopgaven hier een rol in spelen. In 80 kaarten is het landschap ontleed en in totaal zijn meer dan 40 ruimtelijke opgaven beoordeeld op hun ruimtelijke impact, het tijdspad en de mogelijkheden om opgaven te combineren. Dit heeft geresulteerd in vijf samenvattende kaarten waar de kwaliteiten van Brabant in samenkomen met de grote transitieopgaven van vandaag de dag.
In opdracht van Provincie Noord-Brabant

Meer weten? Bekijk hier het Werkboek Brabant

Flux zoekt landschapsontwerper!

Flux is op zoek naar een landschapsontwerper of stedenbouwkundig ontwerper met 0-5 jaar ervaring. Geïnteresseerd? Stuur dan je motivatiebrief en portfolio naar work@fluxlandscape.nl of kijk op werken bij flux.

Proeftuin Flux

Flux heeft een proeftuin aangelegd aangrenzend aan het kantoor op Rotsoord in Utrecht. In de proeftuin wordt beplanting getest in allerlei condities, bepaald door de ondergrond, samenstelling, vocht, droogte, zon en schaduw. De monitoring van de proeftuin is te zien als een doorgaande studie en kans om te experimenteren met beplantingsplannen in de stad die klimaatbestendig, robuust en biodivers zijn. Hiermee vormt het een directe inspiratie voor de ontwerpen van Flux.

De proeftuin is een initiatief van Flux en onderdeel van ontwerpend onderzoek stadsflora, uitgevoerd door Schadenberg.

Scenariostudie Delfland

In opdracht van Hoogheemraadschap Delfland werkt Flux samen met ZUS aan een ontwerpend onderzoek naar de toekomstbestendigheid van het watersysteem in Delfland in 2100. In het project worden meerdere ruimtelijke scenario’s uitgewerkt waarin zowel de strategie als het toekomstbeeld zullen verschillen. Er wordt onder andere gekeken naar de werking en robuustheid van het watersysteem, de verhouding tussen zoet en zout, de ruimtelijke gevolgen voor verschillende landgebruiken en de veranderende verhouding tussen stad en land. Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma Redesigning Deltas. In samenwerking met Deltares.

Visie Stationsgebied Hoofddorp

In opdracht van Gemeente Haarlemmermeer heeft Flux in samenwerking met De Zwarte Hond recent een visie voor Stationsgebied Hoofddorp afgerond. Onderdeel van het Stationsgebied zijn de deelgebieden Graan voor Visch en het Stationskwartier. Flux heeft gewerkt aan de toekomstige inrichting van de openbare ruimte. Kenmerkend voor Hoofddorp is het groene raamwerk als leidende gridstructuur van de Haarlemmermeerpolder. De linten en vaarten dienen als belangrijke drager om de ecologische en klimaatadaptieve waarden van Hoofddorp te versterken, waarbij groen en water integraal onderdeel zijn van de visie. De openbare ruimte van Stationsgebied is benaderd op vijf verschillende schaalniveaus, van groot tot klein. Landschappelijke structuren, parken, straten, pleinen en gebouwgebonden groen zijn hierin onderdeel van een reeks buitenruimtes. Door de schaalniveaus als een reeks van types in beeld te brengen kunnen kansen per type optimaal benut worden. Deze kansen zijn vertaald naar kwantificeerbare maatregelen en principes per laag. Zo zijn er sleutels voor waterberging, vergroening en gemengd gebruik in zowel openbare ruimte als binnen de bouwvelden.

De komende tijd gaat de gemeente Haarlemmermeer met geïnteresseerden in gesprek over dit concept Ontwikkelkader. In opdracht van Gemeente Haarlemmermeer en in samenwerking met De Zwarte Hond, APPM, Sweco, Goudappel Coffeng B.V.MVRDV en Stec Groep

Meer weten?

Hoofdorp Stationskwartier

Spoorzone Hoofddorp
 

Start ontwerpend onderzoek Stadsflora

Flux start het ontwerpend onderzoek Stadsflora. In het project wil Flux ontwerpend onderzoek doen naar toekomstbestendige beplantingsplannen in de stad. Door klimaatverandering wordt het warmer en natter in de stad, tegelijk daalt de biodiversiteit. Nederlandse steden zullen zich beter moeten voorbereiden door een groenere inrichting. Flux ziet dat er een radicaal andere manier nodig is voor de omgang met beplanting in de stad, met beplantingsplannen die beter invulling geven aan de veranderende condities. Hoe kan beplanting robuust en toekomstbestendig zijn? Hoe ziet een natuurlijke aanpak voor beplanting in de stad eruit en wat zijn hiervoor ontwerpprincipes? Hoe draagt beplanting bij aan het tegengaan van hittestress, het opvangen van regenwater en het verbeteren van de biodiversiteit?

Verschillende Nederlandse steden zijn betrokken in het onderzoek. In specifieke cases werkt Flux nauw samen met de ontwerpers en de afdelingen beheer, groen en ecologie van de steden. De cases dienen als voorbeeld voor ontwerpers en plannenmakers in Nederland om toekomstige plannen voor groen in de stad te kunnen ontwerpen en uitwerken. Gefinancierd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
 
Meer info volgt in 2024!