Flux in het jaarboek voor Architectuur 2024!

Met twee gerealiseerde projecten staat Flux in de nieuwe editie van het Jaarboek voor Architectuur. In een mooie beeldrapportage worden de projecten Highnote Almere en Houthaven Amsterdam weergegeven.

Elk jaar presenteert de redactie in deze publicatie een beschouwing van het afgelopen architectuurjaar in de vorm van essays, alsmede een selectie van opzienbarende projecten die de stand van het vak weergeven. De redactie van het jaarboek 2023/2024 bestaat uit Uri Gilad, Stephan Petermann en Annuska Pronkhorst.

Voor het project Highnote Almere ontwierp Flux drie buitenruimtes, elk met een eigen identiteit. Het gebouw bevat een grote open plint met aansluitend een industriële werf, een groen hof en een collectieve daktuin. In opdracht van AM en architectuur door studioninedots.

Voor het project Houthaven Amsterdam ontwierp Flux een gedeelde binnentuin in opdracht van Synchroon en in samenwerking met Shift architecture.

Flux op Dag van de Ontwerpkracht

Hoe krijgen we grip op de vormgeving van onze toekomst? Wat moet nu, wat kan straks en wat komt later?
Vragen die gesteld worden op de Dag van de Ontwerpkracht. Flux zal hier één van de masterclasses verzorgen over ontwerpend onderzoek als toekomstverkenning: Over hoe onderscheidende toekomstbeelden samenhang en inzicht kunnen creëren tussen keuzes en helpen bij het maken van afwegingen. Voor de Nieuwe Nota Ruimte werkte Flux vier varianten uit. In een interactief gesprek wordt verkend hoe deze methode ook breder toegepast kan worden.

Nieuwsgierig geworden?
Kom dan 4 juli naar de bibliotheek in Tilburg of kijk op de website en meld je aan:
Dag van de Ontwerpkracht

Flux wint WLA Award 2024!

'Een uitstekend voorbeeld dat klimaatadaptatie, biodiversiteit en leefbaarheid integreert op verschillende schaalniveaus' (jury WLA Awards)

Een groot compliment voor het Flux project: Binckhorst Den Haag. Het project Binckhorst werd beloond met de Award of Excellence en is gekozen uit meer dan 250 inzendingen wereldwijd.

In opdracht van de gemeente Den Haag werkte Flux aan een visie voor een biodiverse en klimaatadaptieve ontwikkeling voor Binckhorst Den Haag. De visie combineert de verstedelijkingsopgave met een stevige landschappelijke kwaliteitsimpuls en een toekomstbestendig ontwerp van de openbare ruimte. Het project gaat uit van een overkoepelende visie voor het gehele gebied Binckhorst, die een inspirerend toekomstbeeld voor de langere termijn laat zien. Vanuit deze visie zijn een aantal deelgebieden uitgewerkt. Per deelgebied zijn concrete 'spelregels' voor een toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte voorgesteld. Deze spelregels zijn onder andere de integratie van waterberging in de openbare ruimte, de inrichting van (groene) kades en een strategie voor klimaatadaptieve en biodiverse beplanting onder verschillende omstandigheden. In samenwerking met Wageningen Universiteit en Research.

Meer weten? Kijk dan op

Binckhorst Den Haag

WLA Awards 2024

Steden gezocht voor onderzoeksproject Stadsflora!

Flux werkt aan het ontwerpend onderzoek Stadsflora: een onderzoek naar toekomstbestendige beplantingsplannen in de stad. Door klimaatverandering wordt het warmer en natter in de stad, tegelijk daalt de biodiversiteit. Nederlandse steden zullen zich beter moeten voorbereiden door een groenere inrichting. Flux ziet dat er een radicaal andere manier nodig is voor de omgang met beplanting in de stad, met beplantingsplannen die beter invulling geven aan de veranderende condities. Hoe kan beplanting robuust en toekomstbestendig zijn? Hoe ziet een natuurlijke aanpak voor beplanting in de stad eruit en wat zijn hiervoor ontwerpprincipes? Hoe draagt beplanting bij aan het tegengaan van hittestress, het opvangen van regenwater en het verbeteren van de biodiversiteit?

Voor de uitwerking van een aantal ontwerpcases zoekt Flux Nederlandse steden om mee samen te werken. Inmiddels zijn Breda, Nijmegen, Eindhoven en Den Haag aangesloten bij het onderzoek.

Bent u geïnteresseerd en zou u ook een case willen inbrengen? Neem dan contact met ons op via info@fluxlandscape.nl 

Groenvisie Steenwijkerland

Flux heeft opdracht ontvangen voor het ontwikkelen van een groenvisie voor de gemeente Steenwijkerland. De komende maanden zal Flux onderzoeken en verbeelden hoe groen ingezet kan worden om Steenwijkerland biodivers, klimaatbestendig en gezond in te richten. De rijkdom in landschapstypen staat hierin centraal.

In opdracht van gemeente Steenwijkerland

Binckmarkt Den Haag

Afgelopen woensdag 22 mei was de Binckmarkt. Een inspirerend event met een uitgebreid en interactief middag- en avondprogramma; met fiets-, wandel- en boottochten, plenaire toelichtingen, breakoutrooms en een algemene informatiemarkt.

De Binckmarkt was een mooie manier om zo te participeren over de gebiedsvisie waar Flux aan werkt, samen met BURA, Stadkwadraat BV, De Mannen van Schuim, PartnersRO en APPM Management Consultants. In opdracht van Gemeente Den Haag.

Foto: APPM

Lezing Delfland Zoet-Zout TU Delft

Op 14 juni presenteert Bram Willemse van Flux de resultaten van het ontwerpend onderzoek Delfland Zoet-Zout. In samenwerking met ZUS is onderzocht hoe er omgegaan kan worden met verzilting en hoe toe te werken naar een klimaatbestendig waterschap in 2100. In drie wervende toekomstperspectieven zijn verschillende denkrichtingen uitgewerkt, elk met een andere verhouding tussen zoet en zout water, een ander watersysteem en een ander landgebruik.

Het ReDesigning Deltas-Collectief van de TU Delft is een collectief die (praktische)kennis, ervaring en overdracht opbouwt naar nieuwe generaties en internationaal door deel te nemen aan projecten en debat. Het doel is om de toekomst van delta's, Nederland in het bijzonder, te beïnvloeden door het opbouwen van een gedebateerde ontwerpbenadering en deze over te dragen aan beleid, nieuwe generaties en internationaal.

Ben je geïnteresseerd? De lezing is (gratis) bij te wonen in de Berlagezaal van de TU Delft.

Datum: 14 juni
Tijd: 15.00 - 17.00 uur
Locatie: TU Delft
Gesproken taal: Engels
Gratis entree

Stage vacature

Flux is op zoek naar stagiaires per september 2024. Geïnteresseerd? Stuur dan je motivatiebrief en portfolio naar work@fluxlandscape.nl

Film ontwikkelperspectief De Peel

Voor het project NOVEX De Peel is een film gemaakt waarin de visie wordt toegelicht. Bram Willemse, projectleider en stedenbouwkundige bij Flux, vertelt over de historie en het ontstaan van het landschap en hoe de visie hierop verder bouwt. Er wordt ingezet op een Peel die transformeert van monofunctioneel productielandschap naar een rijk palet aan aantrekkelijke landschappen, waar klimaatrobuust landgebruik gebaseerd is op lokale bodemcondities.
Dit project is in opdracht van het Rijk, 2 provincies, 2 waterschappen, 17 gemeenten en in samenwerking met Royal HaskoningDHV.

Bekijk de film hier

Klaprozenweg Amsterdam

Flux heeft de opdracht ontvangen voor het ontwerp van een binnenhof en daktuinen in de Klaprozenbuurt Amsterdam. In opdracht van Bun ontwikkeling en in samenwerking met INBO en Rene van Zuuk architecten.