BLOEI 030 Utrecht

BLOEI 030 is een nieuwe groene, stedelijke woonvorm in Leidsche Rijn Centrum Oost met grote nadruk op ontmoeten en collectiviteit. Gepositioneerd aan het Berlijnplein is BLOEI 030 hier met een stedelijk programma een belangrijke toevoeging voor Leidsche Rijn. Aan de binnenzijde van de woonblokken bevindt zich een groene kwaliteit in de luwte van de stad die bestaat uit een reeks van 3 binnenhoven met elk een eigen sfeer en identiteit met een sterk collectief karakter.

De klimaat tuin is ingericht met veel ruimte voor groen, ecologie en waterberging. Volle grond in de binnentuin maakt een groene en natuurlijke inrichting mogelijk. In het verlaagde maaiveld ontstaan wadi’s die zich tijdelijk kunnen vullen met regenwater. Door een gevarieerd beplantingsplan en verschillende condities wordt de klimaat tuin een ecologische hub voor flora en fauna en werkt als groene schakel tussen de verschillende groene ruimtes in Leidsche Rijn Centrum. Een breed pad met lange zitranden begeleid de gebruiker vanaf het Berlijnplein door de groene tuin naar het hof tussen de twee woonblokken. Het hof verbindt de twee bouwblokken met elkaar waarbij het plein een bruisend middelpunt is van Bloei 030. Een tapijt van gebakken klinkers markeert het plein in het midden van het hof. Royale zitelementen onder de bomen bieden een ontmoetingsruimte voor bewoners en bezoekers. Door middel van een doorgang vanuit het hof kom je in een weelderige eetbare tuin vol met eetbare planten. Heuveltjes en glooiingen creëren een landschap bovenop de parkeerkelder waardoor ook deze tuin maximaal groen kan worden ingericht. Tussen de bloemrijke beplanting staan verschillende soorten eetbare groenten, fruit en kruiden. De binnentuin krijgt daardoor een productieve functie en zal door de verschillende bewoners gezamenlijk worden verzorgd en geoogst, dit bemoedigt ontmoeting en samenwerking van de verschillende doelgroepen in het bouwblok. Midden in de eetbare tuin is een centrale zonnige plek gecreëerd die omzoomd is met lange zitranden, de ideale plek om samen met de buren van de zon te genieten.

De binnenhoven bieden verschillende mogelijkheden van verblijven en ontmoeten. Er zijn verblijfsplekken voor verschillende momenten van de dag en voor verschillende sociale activiteiten. De tuinen zijn zichtbaar en toegankelijk vanaf de openbare ruimte en iedereen is welkom om te genieten van de rust, het groen en de weelderige binnenhoven. Een reeks van elementen in de binnenhoven nodigt uit tot ontmoetingen en zal het gebruik van de tuinen activeren. Ook zullen de binnenhoven onderdeel worden van dagelijkse wandelrondjes door Leidsche Rijn, daardoor zijn de binnenhoven van BLOEI 030 niet alleen groene ruimtes, maar ook het hart van het gebouw, dat onlosmakelijk is verbonden met het leven in de bouwblokken en Leidsche Rijn Centrum.

Utrecht, Leidsche Rijn Centrum, In opdracht van Heijmans, Mitros en Wonam i.s.m Geurst & Schulze architecten, Monadnock, BureauVanEig en LBP Sight, renders door WAX, competitie, circulaire stad, gezonde stad, klimaat adaptieve stad, openbare ruimte, verdichting, Flux landscape architecture, 2020