Bellevue Utrecht

Team Heijmans met NL architects, Workshop architecten en Flux landscape architecture hebben de tender gewonnen voor kavel F12a en F12b in Leidsche Rijn centrum. Met het winnende plan ‘Bellevue’ krijgt Leidsche Rijn een ensemble van drie bouwdelen die ieder een eigen karakter hebben, maar wel nadrukkelijk één geheel vormen. In het project wordt het kenmerkende hoogteverschil gezien als een kans om een onderscheidend plan te maken.

Aan de zuidzijde van het plan ligt een groene vallei, die middels het getrapte gebouw en het weelderige daklandschap een vrijwel drempelloze overgang vormt van het landschap naar de woningen. Door het openen van het blok ontstaat er een grote buitenruimte met een reeks van collectieve tuinen met verschillende identiteiten. In lijn met de cultuuras en gelegen aan het poortgebouw komt het ‘groene balkon’ van Leidsche Rijn met een grote grastrap in het talud, een nieuwe verblijfsplek met veel kwaliteit voor Leidsche Rijn centrum en Utrecht.

Utrecht Leidsche Rijn centrum, in opdracht van Heijmans, i.s.m. NL architects, Workshop architecten, landschapsarchitectuur, klimaatadaptieve stad, gezonde stad, circulaire stad, competitie, Flux landscape architecture, 2019