We Are Young Utrecht

Way is een groene stedelijke woonvorm met een grote nadruk op delen en collectiviteit. Aan de binnenkant van de bouwblokken zien we een groene kwaliteit in de luwte van de stad. Doordat de opdeling in 3 verschillende bouwblokken weinig licht doorlaat in de binnentuin is er gekozen voor een concept waarbij er twee en op termijn zelfs drie binnenhoven aan elkaar verbonden worden. Deze geschakelde binnentuinen hebben een weelderig en groen karakter. Er zijn grasweides en rijke beplantingsvlakken met vaste planten, siergrassen en prachtige heesters.

Paden lopen vloeiend door het binnen gebied en verbinden de verschillende tuinen met elkaar. Door de maat en de verschillende sferen in de tuin is een gelaagd gebruik mogelijk. De tuin heeft een besloten en bijna geheim karakter ten opzichte van de straten rondom. Er zijn zichten vanaf de straat naar de tuin op precies gekozen plekken. Door de toepassing van transparante colonnades wordt de gevel als het ware doorgezet maar blijft zicht van de straat naar de tuin toch mogelijk. Hierdoor vormt de colonnade het ultieme element om beslotenheid en toch verbondenheid te creëren.

Binnen het concept van de gezonde stad vormt de binnentuin een essentiële schakel. De gehele inrichting van de binnentuinen stimuleert het delen van voorzieningen. De tuin is daarmee te zien als een direct verlengstuk van de gemeenschappelijke faciliteiten als de woonkamers, wasbar of een restaurant. De doelgroep zal de tuin naast een woonkamer functie ook gebruiken als kantoor. Hiervoor zijn buitenwerkplekken toegevoegd. Het ontmoeten wordt gestimuleerd door de verschillende mogelijkheden van verblijven in de tuin.. Zo zijn er poefjes en zitranden in het gras voor informele momenten en grote picknickbanken voor een activiteit in een groep, bijvoorbeeld lunch of een spelletje. In de tuin worden daarnaast voorzieningen opgenomen die zicht richten op sport en spel. Zo zijn er sportveldjes van gras waar badminton of volleybal kan worden gespeeld. Aanvullend zijn er tafeltennistafels, ligweides en speelheuveltjes waarmee activiteit wordt gestimuleerd.

Utrecht, Leidsche Rijn Centrum, in opdracht van Heijmans ontwikkeling,  i.s.m. OZ architecten, Winhov en Monadnock, beelden Studio Prins, parkontwerp, circulaire stad, gezonde stad, klimaatadaptieve stad, openbare ruimte,  transformatie, verdichting, Flux landschapsarchitectuur Utrecht  2018